40 Hour Course Outline

This Basic Online 40-Hour Mediation Training is divided up into 5 Phases: SONAR

Statement
Opening
Negotiation
Agreement
Resolution

This is the detailed timeline for the training videos, but does not include any additional homework or role-plays. This typically adds an additional 2-4 hours of work to the training. This can be modified according to your local community mediation center or courthouse's requirements.

Session 1: Statement

1 Set up 10:16-10:31 15 mins
Orientation 10:31-10:34 3 mins
Schedule review and SONAR 10:34-11 26 mins
Name game 10:52-11 8 mins
Develop mediator statement 11-11:23 23 mins
Break 11:23-11:33 10 mins
Mediation prep and forms 11:33-11:50 17 mins
Confidentiality and mediation process 11:50-12:30 40 mins
Lunch break 12:30-1:13 43 mins
Conflict continuum and conflict path 1:13-2:15 1 hour, 2 mins
Refine statement 2:15-2:23 8 mins
Role play: mediator statement 2:23-2:38 15 mins
Ground rules 2:38-2:48 20 mins
Mediator statement review 2:48-3 12 mins
Mediation goals 3-3:45 45 mins
Statement phase review 3:45-4 15 mins

Session 2: Opening

Session 2 Review and opening statements 8-8:25 25 mins
Personal conflict and break 8:25-8:50 25 mins
Parties' opening 8:50-9:05 25 mins
Break 9:05-9:20 15 mins
Opening role-play 9:20-9:40 20 mins
Break 10:50-11 10 mins
Communication 11-11:28 28 mins
Active listening 11:28-11:30 2 mins
Practice active listening 11:30-12 30 mins
Lunch break 12-12:40 40 mins
Positions and interests 12:40-12:57 17 mins
Reframing 12:57-1 3 mins
Role play 1-1:33 33 mins
Mediation career strategies 1:33-2:32 59 mins
Break and review reframing keys 2:32-2:43 21 mins
Note-taking during opening 2:43-3 17 mins
Role play 3:03-3:11 8 mins
Develop mediation agenda 3:13-3:38 25 mins
Role play large group 3:43-3:55 12 mins
Review mediator statement 3:55-4:53 48 mins
Toolbox 4:53-4:56 3 mins
Opening phase review 4:46-5 14 mins

Session 3: Negotiation
 

3 Review and intro to negotiation 8:03-8:24 21 mins
Negotiation agenda 8:24-8:50 26 mins
Intro to role play 8:50-9 10 mins
Role play 9-9:45 45 mins
Break 9:47-10:02 55 mins
Moving from escalation to exit 10:02-11:05 1 hour, 3 mins
Break 11:05-11:15 10 mins
Historical, current and future interests 11:17-11:50 33 mins
Program On Negotiation: 4 key strategies 11:50-12:04 14 mins
Lunch 12:04-12:47 43 mins
Common negotiation tools 1:18-1:40 22 mins
Review negotiation rools 1:40-2:15 35 mins
Break 2:15-2:26 11 mins
Large group role play 11 2:26-2:52 26 mins
Prisoners dilemma 2:52-3:02 10 mins
Large group role play 11 3:02-4:04 1 hour, 2 mins

Session 4: Agreement


4 Debrief role play 4:04-4:10 6 mins
Review negotiation phase 4:10-5 50 mins
Review 8:06-8:36 30 mins
Role play 8:39-9:29 50 mins
Break and review agreement keys 9:29-9:48 19 mins
Develop agreement 9:48-10:49 1 hour, 1 min
Small groups role play 10:54-11:05 11 mins
Lunch 11:05-11:59 54 mins
Difficulties of agreement 12:10-1 50 mins
Agreement specifics 1-1:15 15 mins
Break 1:15-1:41 26 mins
Personal conflict 1:41-2:04 23 mins
Group debrief 2:04-2:44 30 mins
Communication review 2:44-3 16 mins
Break 3-3:15 15 mins
Importance of precise communication 3:15-4:40 1 hour, 25 mins

Session 5: Resolution 

5 Review and ice breaker 8:11-8:21 10 mins
Maxim 8:21 1 min
Resolution 8:21-8:56 35 mins
Break 8:56-9:10 14 mins
Ethical considerationa and review questions 9:10-10:40 30 mins
Break 10:40-10:53 13 mins
Ethics 10:53-11:57 1 hour, 4 mins
Lunch 11:57-12:32 35 mins
Resolution questions 12:32-12:56 24 mins
Certification 12:56-1:05 9 minutes
More on ethics and neutrality 1:05-1:11 6 minutes
Finalize forms 1:11-1:52 41 mins
Break 1:52-2:07 15 mins
Mediation styles 2:07 1 min
Next steps 2:07-3:10 57 mins
Break 3:10-3:20 10 mins
Mediation issues, questions 3:20-3:38 18 mins
Large group role play HOA v. Fosters 3:38-4:43 1 hour, 5 mins
Resolution tools developed 4:43-5 17 mins

***To approve CLE credits, ABA has certain requirements about who is in attendance during the live training.  

The live training was conducted at University of Oregon School of Law, Eugene, OR, in January 2019. Faculty were  Dr. Clare Fowler, Julie Gentili Armbrust, esq. (a practicing attorney), Phyllis Pollack, and Michael Lang.

For ease of recording, attendance was limited to 6 attendees: 3 were practicing attorneys, 1 was a community mediator, 1 was a student, and 1 was a former attorney/workplace mediator.